Artă și societate în Timișoara, în anii 1990 și prezent

BY: stiridinromania.ro In Cultura

Sâmbătă, 27 mai, publicul interesat să afle despre artă și acțiuni care au rămas în istoria locală a Timișoarei anilor 1990 este invitat la un eveniment cu artiștii Gavril Pop și Silvia Amancei & Bogdan Armanu, care vor discuta momente din această istorie recentă din perspectiva lor, a unei generații născute după momentul 1989.

Evenimentul face parte din programul Collegium realizat de Institutul Prezentului și va avea loc la spațiul Indecis (str. Coriolan Brediceanu nr. 2) începând cu ora 16:00. Discuțiile inițiate de artiști aduc în prim plan întrebări legate de rolul artei în societate, într-un context tumultuos care marchează viețile tuturor, atât la începutul anilor 1990, cât și în prezent: schimbări majore la nivel politic, criza economică și energetică, schimbări climatice, războiul, migrațiile, inflația, frica și neliniștea.

Gavril Pop (Timișoara) are ca referință activitatea grupului Alb16 din Timișoara (format din artiștii Simona Nuțiu, Sorin Vreme, Marcel Brăilean, Tiberiu Giucă și Ion Oprescu, între alții) și acțiunea „Orbul” din 1991, care a constat într-o parcurgere a orașului de către grup, ținându-se de mînă, în timp ce erau legați la ochi. Traseul parcurs a fost cuprins între Galeria Helios și Muzeul de Artă, cu trecători care s-au alăturat grupului. Gavril Pop este preocupat de resorturile care au determinat această acțiune, la acel moment, dar și de transformările spațiului urban pe acest traseu în ultimii 30 de ani.

Silvia Amancei & Bogdan Armanu (Iași) pornesc de la acțiunea artistului Dan Perjovschi, „Comisia de împroprietărire”, din 1992 la Timișoara, în care acesta a reacționat, distribuind pachete de pământ de 10 x 10 cm, la tergiversarea, sau incapacitatea guvernului de a returna proprietarilor de drept proprietățile private care fuseseră naționalizate după cel de-al Doilea Război Mondial, referindu-se ironic la procesul birocratic întârziat al statului. Silvia Amancei & Bogdan Armanu se întreabă dacă este o posibilă o privire spre acest trecut recent, în care a fost realizată acțiunea amintită, fără a chestiona cum ar fi putut fi lucrurile altfel atunci sau în ce măsură acest tip de acțiuni artistice au rămas în memoria trecătorului de pe stradă.

Urmărește pe rețelele de socializare Institutului Prezentului – Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu alte evenimente care discută rolul artei în societate.

Acțiunea de sâmbătă, 27 mai, este inclusă într-un proiect care face parte din Programul cultural național „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri: Indecis artist run, The Secret Garden Bookshop, MV Sci-Art Center.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Dominarea lui Dinamo în Campionatele Naționale de SAMBO

Echipa de sambo a clubului Dinamo a dominat Campionatele Naționale, obținând rezultate remarcabile. Această disciplină de arte marțiale a...

Read More...
Muzică, mâncare, distracție și multe surprize! Începe Festivalul Internaţional de Recitare în Grai Străbun şi Folclor Autentic ”Ştefan Pătruţ”

Festivalul Internațional de Recitare în Grai Străbun și Folclor Autentic ”Ştefan Pătruţ” revine în Plaza Ohaba Forgaci ||

Ohaba Forgaci se pregătește să gazduiască cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Recitare în Grai Străbun și...

Read More...
Autorul Thomas Perle, pe lista Premiilor Teatrale Nestroy din Austria!

Thomas Perle, distins cu Premiul Nestroy pentru piesa “karpatenflecken” și lucrarea “Protestanții”

Thomas Perle, autorul care colaborează în prezent cu Clemens Bechtel la piesa Sidy Thal de la Teatrul German de...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

error: Continut protejat.
stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro