Aniversarea a 75 de ani de la infiintarea Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului a Universității Politehnica Timișoara a sărbătorit recent 75 de ani de la înființare. Evenimentul festiv a avut loc în Auditoriumul Centrului de Conferințe al universității și a reunit reprezentanți ai conducerii universității, ai facultăților de chimie partenere, ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, foști decani ai facultății, cadre didactice și studenți.

Decanul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, conf. dr. ing. Mihai Medeleanu, a deschis gala aniversară și a prezentat un istoric al celor 75 de ani de la înființarea facultății. El a subliniat importanța și contribuția acestei facultăți în domeniul chimiei industriale din Timișoara.

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. dr. ing. Florin Dragan, a vorbit despre rolul pe care universitatea îl joacă în dezvoltarea învățământului superior din Timișoara și din regiunea înconjurătoare. De asemenea, el a evidențiat avansul în domeniul ingineriei și procentele ridicate de angajabilitate a absolvenților UPT, însă a subliniat și necesitatea creșterii investițiilor în cercetare.

Un moment emoționant a fost adus de prorectorul UPT și absolventa facultății, conf. univ. dr. ing. Alina Dumitrel, care a mulțumit tuturor celor care au contribuit la formarea sa. Ea a subliniat că, în ciuda scăderii industriei chimice după schimbarea de regim din 1989, calitatea actului educațional și a cercetării s-a menținut la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul UPT.

Samuel Cires, director general al Heraeus romania, a vorbit despre colaborarea companiei cu universitatea și facultatea în cercetare și practica studenților. El a prezentat chimia ca o industrie a viitorului, responsabilă cu fabricarea materialelor care stochează inteligența.

Președintele Ligii Studenților Chimisti, Roxana Alexandru, a vorbit despre buna relație de colaborare cu conducerea facultății și sprijinul pe care acesta îl acordă proiectelor studențești.

Pe lângă mesajele de felicitare, au fost acordate plachete și diplome aniversare de către facultățile de chimie partenere și partenerii din mediul preuniversitar.

Cu această ocazie, conducerea facultății a anunțat și o schimbare iminentă a denumirii, aceasta urmând să devină Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului.

Istoria facultății începe în 1948, când a fost aprobată înființarea acesteia de către Senatul Politehnicii și emis Decretul Prezidențial nr. 161 al Prezidiului Marii Adunări Naționale. La început, facultatea avea două secții de specializare și durata studiilor era de 4 ani. Ulterior, în 1950, durata studiilor a fost extinsă la 5 ani și au fost introduse trei specializări. În 1964 a fost adăugată o a patra specializare.

Facultatea a trecut prin momente dificile, cum ar fi propunerea de mutare a acesteia la Brașov în 1956, dar a reușit să-și păstreze existența datorită schimbărilor politice. Numărul de studenți a crescut constant, ajungând la peste 1600 în anii ’70. După 1989, facultatea a suferit o restructurare și a fost adăugat domeniul de Ingineria Mediului în anul 1995. Mai apoi, în 2012, a fost introdus și domeniul de Ingineria Produselor Alimentare, pentru a răspunde cerințelor dezvoltării industriei alimentare din vestul țării.

Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului a Universității Politehnica Timișoara a jucat un rol important în formarea de specialiști în domeniul chimiei industriale și a contribuit la dezvoltarea acestui sector în regiune. Cu o istorie de 75 de ani, facultatea continuă să se adapteze la nevoile și cerințele societății și să pregătească absolvenți de calitate pentru piața muncii.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului, una dintre cele mai vechi ale Universitatii Politehnica Timisoara, e in plina sarbatoare. Vineri, 10 noiembrie 2023, in Auditoriumul Centrului de Conferinte al Universitatii Politehnica Timisoara a avut loc aniversarea a 75 de ani de la infiintarea facultatii.

La evenimentul festiv au participat reprezentanti ai conducerii Universitatii Politehnica Timisoara, ai facultatilor de chimie partenere, ai Inspectoratului Scolar Judetean Timis, fosti decani ai facultatii, cadre didactice si studenti.

Gala aniversara a fost deschisa de decanul Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului, conf. dr. ing. Mihai Medeleanu, care a prezentat un istoric al celor 75 de ani de la infiintarea Facultatii de Chimie Industriala din Timisoara.

Tot in cadrul deschiderii festive, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf. univ. dr. ing. Florin Dragan, a vorbit despre rolul jucat de Universitatea Politehnica Timisoara in dezvoltarea invatamantului superior din Timisoara si din intreaga regiune, despre avantul pe care l-a luat ingineria, despre procentele de angajabilitatea foarte mari in randul absolventilor UPT, dar si despre nevoia de a creste mai mult partea de cercetare.

In dubla calitate, de prorector al UPT si absolvent al facultatii, conf. univ. dr. ing. Alina Dumitrel, a adus multumiri tuturor celor care au contribuit la formarea sa, subliniind ca, in ciuda scaderii abrupte a industriei chimice dupa schimbarea de regim din 1989, la Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului din cadrul UPT calitatea s-a pastrat, atat in ceea ce priveste actul educational, cat si in cercetare.

Din partea mediului economic, Samuel Cires, director general al Heraeus Romania, a declarat ca venirea companiei in Timisoara a fost strans legata de prezenta in oras a Universitatii Politehnica Timisoara, a Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului, da si a calitatii absolventilor acesteia, colaborarea extinzandu-se mereu, atat in cercetare, cat si in ceea ce priveste practica studentilor. Acesta a prezentat chimia ca pe o industrie a viitorului, responsabila cu fabricarea materialelor care stocheaza inteligenta.

Presedintele Ligii Studentilor Chimisti, Roxana Alexandru, a vorbit despre buna relatie de colaborare cu conducerea facultatii si sustinerea pe care aceasta o acorda proiectelor studentesti.

Mesaje de felicitare, plachete si diplome aniversare au fost transmise de catre facultatile de chimie partenere, dar si catre partenerii din mediul preuniversitar.

Conducerea facultatii a anuntat cu aceasta ocazie si iminenta schimbare a denumirii acesteia in Facultatea de Inginerie Chimica, Biotehnologii si Protectia Mediului.


Ctitorul facultatii poate fi considerat profesorul Coriolan Dragulescu, cel care si-a urmat neabatut visul de a infiinta la Timisoara o scoala de inginerie chimica. Cu sprijinul distinsului om de stiinta care a fost profesorul Ilie Murgulescu, la acea data rector al Institutului Politehnic din Timisoara, la Senatul acestei institutii a fost depus “Memoriul” prin care era justificata infiintarea facultatii noastre.

Aprobarea Senatului Politehnicii a venit in 18 februarie 1948, iar in acelasi an, in data de 22 iulie, a fost emis Decretul Prezidential nr. 161 al Prezidiului Marii Adunari Nationale de infiintare a facultatii, semnat de C. I. Parhon. Acest document reprezinta actul de nastere al Facultatii de Chimie Industriala din Timisoara.

La inceput, facultatea a functionat cu doua sectii de specializare: Chimie minerala si Chimie de sinteza, durata studiilor fiind de 4 ani. Incepand cu anul 1950, durata studiilor devine cinci ani si se trece la 3 specializari: Tehnologie chimica anorganica, Tehnologie chimica organica si Materiale de constructii. In 1964 apare cea de-a patra specializare – Tehnologia compusilor macromoleculari.

Dezvoltarea facultatii nu a fost ferita de evenimente care i-au pus in pericol chiar existenta. Momente dramatice s-au petrecut dupa revolta studentilor timisoreni din toamna anului 1956. Miron Constantinescu, detinator pentru scurt timp al fraielor Ministerului Invatamantului, a hotarat mutarea Facultatii de Chimie Industriala din Timisoara la Brasov (fostul oras Stalin). Doar caderea in dizgratia conducerii Partidului Comunist Roman a lui Miron Constantinescu a salvat facultatea de acest neavenit transfer.

Numarul de studenti a crescut constant, ajungand la un varf de peste 1600, la sfarsitul anilor 1970. Dupa 1989, a fost necesara o restructurare a invatamantului de inginerie chimica. Un reviriment in dezvoltarea facultatii a fost inregistrat prin infiintarea domeniului de Ingineria mediului in anul 1995. Facultatea a devenit astfel de Facultatea Chimie Industriala si Ingineria Mediului. Un nou impuls a fost dat in anul 2012, prin abordarea unui nou domeniu – Ingineria produselor alimentare, tinand cont de dezvoltarea industriei de profil in partea de vest a tarii. (I.P.)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Rapid câștigă Cupa României în volei masculin

Galeria Rapidului s-a remarcat întotdeauna prin sloganuri puternice și încurajatoare pentru echipa lor. În anii 70-80, unul dintre cele...

Read More...
Interviu Direct la Subiect cu Valentin Căprariu

Valentino: de la șofer pe TIR la influencer de succes

Valentin Căprariu, cunoscut sub numele de Valentino, a devenit unul dintre cei mai populari români pe rețelele de socializare,...

Read More...
Man and young male student demonstrate how to sleep in space to a group of elementary students

NASA Stennis: Martie 2024

NASA Stennis, lider în explorarea spațiului: Martie 2024 Centrul Spațial NASA Stennis este în plină efervescență în această perioadă, marcând...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro