Ancheta MApN: un profesor de la Colegiul National de Apărare a făcut presiuni asupra soției jurnalistului G4Media ca să nu fie publicat un articol

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
g4media amenintare

Vasile Dincu, Ministrul Apărării Naţionale, a inițiat o anchetă la cererea premierului Romaniei, după ce soția redactorului-șef al G4Media, Cristian Pantazi, a fost contactata de un coleg al doamnei Alba Iulia Catrinel Popescu de la Colegiul Național de Apărare, si anume ofiterul Alexandru Cristian (CV il gasiti aici), pentru a opri publicarea unui articol despre aceasta profesoara, care ar fi postat pe Facebook afirmatii anti-Zelenski si teorii conspirationiste legate de războiul din Ucraina.

Prim-ministrul Nicolae Ciuca:

“Nu voi tolera niciodată astfel de încercări de intimidare la adresa jurnaliștilor. Libertatea de exprimare este garanția funcționării unei democrații, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Oricine amenință sau intimidează jurnaliști trebuie tras la răspundere și să sufere consecințele aplicării legi. Românii au făcut prea multe sacrificii pentru a trăi într-o țară democratică, fără cenzură, în care presa să fie respectată iar jurnaliștii să își poată desășura fără îngrădiri activitatea pentru corecta informare a publicului, iar Guvernul nu va lăsa nesancționate astfel de derapaje grave de la valorile fundamentale pe care România și le-a asumat ca stat membru NATO și UE”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, transmite G4Media.ro.

Potrivit G4Media:

Alexandru Cristian, coleg cu profesoara universitară la Universitatea Carol I, a sunat-o pe soția redactorului-șef al G4Media, Cristian Pantazi, pentru a-i cere să îl determine pe acesta să oprească publicarea articolului.

În timpul convorbirii telefonice, el a făcut trimitere la o știre despre o persoană din Rusia care a avut opinii anti-Putin și a fost găsită ulterior moartă într-un geamantan.

Ulterior, Alexandru Cristian a revenit cu un mesaj pe Whatsapp legat de articolul jurnalistic despre colega sa, scriind explicit: ”Nu vă băgați…”.

Citeste articolul complet pe G4Media aici.

Ministrul Apararii Romaniei, Vasile Dincu, a facut urmatoarele precizari publice:

Cu privire la opiniile exprimate pe un cont personal de socializare de doamna Alba Iulia Catrinel Popescu, cadru universitar la Colegiul National de Apărare, precum și în legătură cu acțiunile de intimidare a jurnaliștilor G4Media care documentau acest subiect, de către căpitanul Alexandru Cristian, cadru militar încadrat în aceeași instituție, am dispus constituirea în regim de urgență a unei comisii pentru investigarea aspectelor semnalate.

Rezultatele acestei investigații vor fi comunicate cu maximă celeritate.

Ministerul Apărării Naționale se delimitează ferm de orice poziție contrară normelor și principiilor democratice, care aduc atingere drepturilor și libertăților fundamentale, care promovează discriminări de orice tip sau care încurajează discursul urii, xenofobia, antisemitismul sau comportamentele antisociale.

În conformitate cu normele prevăzute de Instrucțiunile privind activitatea de informare și relații publice în Ministerul Apărării Naționale, aprobate prin ordinul nr. M.103 din 2020,, personalul militar și civil din MApN răspunde individual pentru comportamentul și postările personale în mediul online, acesta fiind considerat spațiu public.

Opiniile personale postate în conturile individuale ale personalului din cadrul MApN, deschise în nume propriu pe rețelele sociale, nu reprezintă punctul de vedere al instituției militare.

Cu toate acestea, postările personale, inclusiv mesajele și comentariile, nu trebuie să aducă prejudicii de imagine MApN și se fac în condițiile respectării normelor de comportament și obligațiilor personalului militar și civil, astfel cum sunt prevăzute de legi și regulamentele interne.Prin instrucțiunile amintite, sunt impuse standarde etice cu privire la exprimarea opiniilor în spațiul public de către personalul militar și civil din MApN, dintre care amintim:

În mediul online, personalului MApN îi este interzis:

a) să folosească rețelele sociale pe timpul îndeplinirii misiunilor ordonate, a căror desfășurare poate fi periclitată de conținutul postărilor efectuate, expunând personalul participant unor riscuri de securitate;

b) să facă propagandă politică prin orice mijloace în favoarea partidelor politice, oamenilor politici sau candidaților independenți pentru funcții publice;

c) să susțină organizațiile și grupurile extremiste, ale căror programe și activități contravin legislației naționale și normelor europene, prin promovarea discriminării de orice tip și încurajarea comportamentelor antisociale;

d) să exprime opinii contrare intereselor României și ale Armatei României;

e) să susțină culte religioase ale căror activități, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, încalcă bunele moravuri sau afectează prestigiul profesie1 militare și exercitarea acesteia;f) să susțină participarea la demonstrații, mitinguri, procesiuni sau întruniri cu caracter politic sau sindical.

Sursa: G4media, MApN, Vasile Dincu Facebook
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

SUA. Kamala Harris are sprijinul politic pentru a deveni candidată la prezidențialele din noiembrie

Un sondaj realizat de Associated Press în rândul delegaților a arătat că Harris are sprijinul a 2.538 de delegați,...

Read More...

Octavia Iacob Brosser, Veteran al Rapidului – Un Om deosebit!

Octavia Iacob Brosser, antrenoarea coordonatoare a secției de atletsim a Rapidului, împlinește astăzi o frumoasă vârstă. Cu o carieră...

Read More...

Antrenamente personalizate: valorificarea diversității pentru un progres constant

Antrenamentele personalizate reprezintă o modalitate eficientă de a valorifica diversitatea individuală a fiecărui sportiv, contribuind astfel la un progres...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro